Port wijnen

 

Dankzij een van de vele oorlogen tussen Engeland en Frankrijk is port wijn uiteindelijk uit noodzaak ontstaan. De Britten bedachten port omdat ze gedwongen werden om Portugese wijnen te kopen als alternatief voor Franse wijn. Door een scheutje brandewijn toe te voegen aan de wijn kon de wijn langer bewaard worden.

Port wijn komt uit Portugal. Porto, de stad ligt in het noorden van Portugal aan de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen in de Douro vallei, meer landinwaarts. Het is een van de mooiste wijngebieden van de wereld en zeker een bezoek waard!

Port werd vergist en versterkt bij de wijnmakers in de Dourovallei. Per boot kwam de port aan in Villa Nova de Gaia, een voorstad van Porto waar nog altijd een grote hoeveelheid porthuizen actief is.
Uiteindelijk werd de port verscheept over de wereld.

Port druiven

Meer dan 80 druivensoorten mogen gebruikt worden voor port. De vijf belangrijkste rassen zijn:

  • touriga nacional
  • tinta roriz (tempranillo)
  • tinta barroca
  • tinto cao
  • touriga franca

 

Jonge Port

Een stijl van port die kort heeft gerijpt en direct moet worden gedronken. Deze port vertoont meer kruidigheid en tannine.

  • Ruby – Aroma’s van rood fruit, chocolade en iets kruidigs.

  • Witte port – Gedroogde perzik, peper en mandarijn.

Tawny Port

Port die enkele jaren op eikenhout heeft gerijpt. Door de oxidatie ontwikkelt een nootachtige smaak.

  • 10 jaar – Framboos, blauwe bes, kaneel, kruidnagel en karamel

  • 20 jaar – Vijg, rozijn, sinaasappel en kaneel

 

Port om te bewaren

Port bestemd om +40 jaar te laten rijpen

  • Vintage – Port gemaakt van druiven uit een enkel oogstjaar. Kan tot 50 jaar liggen.

Portproeverijen

ultieme verwennerij beleven Portwijn is een luxueuze en decadente drank die in de 17e eeuw in de Douro-vallei in Portugal is ontstaan. Het is een versterkte wijn die wordt gemaakt door cognac toe te voegen om het fermentatieproces te stoppen, waardoor er wat restsuiker in de wijn achterblijft, wat hem zijn kenmerkende zoetheid geeft. Portwijn wordt meerdere jaren gerijpt in vaten en vervolgens gebotteld, wat resulteert in een rijke, complexe en volle wijn.

 

 

 

Portwijnproeverijen aan huis

Portwijnproeverijen zijn een populaire manier om de ultieme verwennerij te ervaren, waar wijnliefhebbers de verschillende stijlen en smaken van portwijnen kunnen ontdekken. Hier is alles wat u moet weten als u van plan bent om portwijn te proeven. Soorten Portwijn Er zijn verschillende portwijnstijlen, elk met hun unieke smaken en kenmerken. De basisclassificaties zijn White Port, Ruby Port, Tawny Port en Vintage Port. Witte port is lichter van kleur, terwijl Ruby Port donkerder van kleur is en fruitige smaken heeft. Tawny port heeft een nootachtige en karamelachtige smaak door de langere rijpingsperiode in eikenhouten vaten, terwijl Vintage port de meest robuuste wijn is die tot 40 jaar kan rijpen. Portwijn proeven Portwijnproeverijen zijn ongelooflijke ervaringen die vaardigheid, geduld, aandacht voor detail en liefde voor wijn vereisen. Wanneer u een wijnmakerij bezoekt, krijgt u verschillende soorten portwijn te zien en wordt u door een begeleide proeverij geleid door een professionele sommelier met uitgebreide kennis van portwijn.

 

 

 

Volgorde van de Portproeverij

De proeverij begint met de lichtste en zoetste portwijn, gevolgd door de volle, robuuste portwijn. Je wordt begeleid om elke portwijn te ruiken en te drinken, zodat je smaakpapillen de verschillende kenmerken van elke wijn kunnen ervaren. Tijdens het proces kunt u de verschillende stijlen verkennen en kunt u uw favoriete type kiezen. Portwijn koppelen Portwijn is een uitstekend drankje om te combineren met kaas, chocoladedesserts en vlees, en het verbetert hun smaken. Portwijn combineren met kaas is een klassieke combinatie. Enkele heerlijke kazen die goed samengaan met portwijn zijn Gorgonzola, Stilton en Roquefort. Chocoladedesserts zoals chocoladetruffels of chocoladetaart passen goed bij Tawny-port omdat de nootachtige en karamelsmaken goed samengaan met de rijkdom van de chocolade.

 

Conclusie de Portproeverij

Conclusie Portwijn is een heerlijke ervaring die u niet mag missen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de portproeverij zo aangenaam mogelijk is. Als je van wijn houdt, dan is het proberen van portwijn een must-try-ervaring, en het zal een reis zijn die je niet snel zult vergeten. Met zijn rijke en complexe smaken en aroma's is portwijn perfect voor wie op zoek is naar iets anders en spannends.