Frankrijk

Franse Witte Wijn kopen

Het mooie wijnland Frankrijk is wereld beroemd om zijn Franse witte wijn en kastelen. Gebieden zoals de Champagne, Bordeaux en Bourgogne hebben wereldfaam verworven en hun Franse witte wijn zijn bekende en geliefde witte wijnen. Er wordt in Frankrijk ook zelf met liefde gesproken over hun trotse witte wijnen al blijkt dat de Fransen ook graag zelf Spaanse witte wijn drinken.

 

Witte wijnland Frankrijk in het kort

Frankrijk is het meest beroemde witte wijnland ter wereld al ver voor de romeinen werd er in dit prachtige land druiven verbouwd. De bekendste witte wijngebieden zijn: Bordeaux, Champagne, Elzas, Rhonevallei, Loire, Beaujolais, Provence en Bourgogne

Bekendste witte druiven uit Frankrijk zijn de chardonnay, sauvignon blanc, chinon, aligoté. In totaal produceert Frankrijk ongeveer 2.900 verschillende Franse witte wijnen. Frankrijk kent een drietal klimaten: gematigd zeeklimaat, hooggebergteklimaat, middellands zeeklimaat 

 

Witte wijndruiven uit Frankrijk

In Frankrijk groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Frankrijk.
Frankrijk produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Naast witte en rode wijnen worden er vooral in de Provence (Zuid Frankrijk) ook heerlijke rosé wijnen gemaakt.

 

Wijn spijs met witte wijnen uit Frankrijk

Een bekende klassieker is sauvignon blanc witte wijn met zachte kazen zoals geitenkaas. Naast sauvignon blanc heb je uiteraard ook heerlijk Chardonnay wijnen uit bijvoorbeeld de Bourgogne je kan hier heerlijk mee combineren met kipgerechten zoals Coq au vin. Vette vis zoals paling kan je heerlijk combineren met jouge witte wijnen uit bijvoorbeeld de Languedoc.
 

Wijnclassificatie voor witte wijn

Vin de table: tafelwijn. Dit is een vrij eenvoudige Franse witte wijn (slobberwijn)
Er zijn vier elementen op het etiket te lezen: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent.

Vin de pays: streekwijn. Deze Franse witte wijnen komen uit een bepaalde streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande items mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 

Appellation Controlée: De Franse witte wijn voldoen aan strenge, door de overheid opgestelde, eisen. Dit houdt onder andere in: een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Alles moet terug te lezen zij op het etiket. 

 

De lange geschiedenis van wijnland Frankrijk

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Frankrijk. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille.
Wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw.
Door de opkomst van grotere Franse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit.
Wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Franse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder.
Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

 

Franse witte wijn bij de Westlandse Wijn & Bierboutique

Bij de Westlandse Wijn & Bierboutique kan je gemakkelijk en snel heerlijke Franse witte wijnen bestellen. Je vindt in ons assortiment witte wijn uit de Loire, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Elzas en het Zuid-Westen. Er zijn zoveeel mooie witte wijnen uit Frankrijk ze allemaal proberen is gewoon weg niet te doen. Laat je daarom adviseren welke witte Franse wijn voor jou de beste witte wijn is. 

Kom je liever langs in de winkel dat kan natuurlijk ook aan de Molenstraat 7 in Naaldwijk.

Ben je meer een liefhebber voor houtgerijpte witte Franse witte wijn of hou je juist meer van frisheid laat je bij ons .nl adviseren uit ons ruime assortiment. Geef je een verjaardag of ander feest en wil je goed voor de dag komen Arjan helpt je graag aan de juiste witte Franse witte wijn.

 

Heerlijke witte wijnen uit het Zuidwesten van Frankrijk

Het zuidwesten van Frankrijk is een rijk wijngebied met vele kleinere wijngebieden. Het gebied is enorm groot en strekt zich uit van Bordeaux tot aan de Pyreneeën en de Midi. Er is een groter verscheidenheid aan soorten wijn te vinden neem nu bijvoorbeeld Bergerac. Dit gebied is gelegen ten oosten van Bordeaux en wordt door de rivier de Dordogne doorsneden. De wijnen groeien hier op een ondergrond van kalksteen, klei en mergel. Je vindt hier mooie Franse witte wijn van de sauvignon blanc, sémillon, Muscadelle en Ugni Blanc druiven.

 

Witte Franse wijn uit Côtes de Gascogne

In dit gebied gelegen in het departement Gers wordt o.a. Armagnac distilaat geproduceerd. Je vindt hier o.a. de Franse witte wijnen van Domaine Horgelus  typisch aan deze streek is dat er veel blends gemaakt worden van bijvoorbeeld inheemse druiven als de colombard met de meer bekendere sauvignon blanc. De Franse witte wijnen geproduceerd in de Côtes de Gascogne zijn van hoge kwaliteit en mogen gerust als hoogwaardig aangeduid worden.

 

Witte wijn kopen uit de Cahors

Door de Cahors loopt de rivier de Lot. Langs de oevers van deze rivier staan de wijngaarden aangeplant. Je hebt hier een ondergrond van kalk, klei, kiezel en slib. Er wordt weinig tot geen witte wijn geproduceerd wel rode wijn van de druifrassen: auxerrois, merlot, tannat en syrah.

Geografisch ligt deze wijnstreek net zover van de Middellandse zee als van de Atlantische oceaan dit betekent een klimaat dat tussen zee en sub-tropisch inzit. Verreweg deze meeste witte wijnen kopne zijn voor de jonge consumptie slechts enkele zijn geschikt voor rijping van meerdere jaren.

 

Prachtige Franse witte wijn uit Gaillac

Deze interessante streek heeft een rijke historie en dateert van voor onze jaartelling. In de jaren rond de verschrikkelijke druifluis plagen (1875) is er veel wijnbouw verdwenen in deze streek gelukkig is er in de twintigste eeuw weer veel nieuwe wijnbouw bijgekomen waardoor er vandaag de dag weer een prachtige wijnbouw industrie is rond de Franse witte wijn van Gaillac. Er worden hier ook veel redelijk onbekende druiven gebruikt zoals de L'el, Mauzac en Ondenc naast de bekendere sauvignon blanc.

 

 

De Franse witte wijnstreek Bourgogne kent een aantal verschillende regio’s die allemaal bijzondere Franse witte wijnen kopen produceren. De eerst is de regio Chablis deze regio ligt het meest noordelijk en heeft een beroemde buur aan de Champagne streek. De witte Franse wijnen hier vandaan zijn elegant en vrijwel allemaal wit. De Franse witte wijn uit de Chablis wordt van de Chardonnay druif. De volgende witte wijnstreek is - de weg naar het zuiden volgend - is de Côte d'Or deze regio kent een aantal van de duurste wijngebieden van Europa met de wijngaarden van La Romanée Conti als meest bijzondere en prijzigste.

De Franse witte wijn uit Côte Challonaise en Mâconnais is ook zeer de moeite waard en brengt ook een aantal bekende Franse witte wijnen voort zoals de Franse witte wijn uit de dorpen Rully, Givry en Montagne en in de Mâconnais de Pouilly-Fuissé witte Franse wijn. De invloeden van de Middellandse zee worden hier al meer herkenbaar en dat zorgt voor een milder klimaat als in de goudkust.

De Beaujolais is het laatste district van de Bourgogne hier worden prachtige witte Franse wijnen gemaakt. De strook staat echter bekend om zijn rode Beaujolais wijnen. De Gamay en Pinot Noir maken hier de dienst uit en voor de Franse witte wijn worden de chardonnay en aligoté druiven gebruikt.

Franse witte wijn uit de Bourgogne is de afgelopen 10 jaar flink in prijs gestegen. De reden hiervoor is de toename in interesse voor deze wijn uit China. Met name de rode wijn wordt daar gedronken om succes en voorspoed te krijgen.

 

Wijn spijs bij Franse witte wijn

 Door de grote diversiteit aan klimaten, ondergronden en eetgewoontes is er in Frankrijk veel rijkdom om te combineren met de Franse witte wijn. Of je nu in Loire dal schaal en schelpdieren besteld of in de Elzas een zuurkool schotel met spek de lokale Franse witte wijnen gaan jouw dag goed maken. Door de jaren heen is er natuurlijk al veel geselecteerd en in de regel geld dat wat samengroeit ook bij elkaar past. Denk hierbij aan de Chardonnay’s uit de Bourgogne en de lokale kazen.