Spanje

Spaanse Rode wijn

Het op het Iberischschiereiland gelegen Spanje is het op twee na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken.

Wijnland Spanje in het kort samengevat

Spaanse rode wijn staat wereldwijd bekend om zijn goede kwaliteit en zeer verschillende smaken. Spanje is het land met de meeste wijngaarden ter wereld je kan met recht zeggen dat het een wijnland is. De bekendste Spaanse komen uit de La Rioja, Rueda, Ribera del Duero en Valencia. De Westlandse Wijn & Bierboutique heeft een zeer breed assortiment van Spaanse wijnen maak nu kennis met onze Spaanse Wijnen!

Wijndruiven uit Spanje

De grote hoeveelheid druiven die in Spanje verbouwd worden, zijn op enkele soorten na, allemaal inheems (rood 97% wit 3%)
Dit zijn de bekendste druiven van Spanje; airén, tempranillo, grenache, macabeo

Wat maakt Spaanse rode wijn zo goed?

Daar is natuurlijk wel iets over te zeggen zo kent Spanje een heel lange wijn historie die minimaal 3000 jaar teruggaat tot het stichten van Cádiz door de Fenicische handelaren. In de eeuwen daaropvolgend is een grote ervaring opgedaan over de verschillende ondergronden en klimaatzones waardoor in elk deel van Spanje een eigen signatuur heeft kunnen ontwikkelen.

Verschillende soorten Spaanse rode wijn

Spanje kent 4 hoofdsoorten wijn de allereerste rode wijn is de Vino de Mesa en Vino Comarcal kortweg de tafelwijn. Op het etiket staat: de inhoud, het alcoholpercentage, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. 

De tweede is de Vino de la Tierra de "streekwijn". Deze wijnen komen uit een bepaalde Spaanse streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

De derde is de Denominación de Origen (DO) dit is weer een niveau betere wijn dan Vino de laTierra en heeft dan ook een herkomstaanduiding. In Spanje zijn meer dan 60 DO-gebieden.

Het beste wat Spanje heeft te bieden is de Denominación de Origen Calificada (DOC): de hoogste kwaliteitsklasse. Spanje kent slechts 2 DOC-gebieden: La Rioja en Priorato.
Om een DOC predicaat te krijgen moet een gebied minimaal 10 jaar een DO hebben.

De verschillende smaaktype van Spaanse rode wijn

Spaanse rode wijnen kennen een rijpingsaanduiding. Spanje is het enige land dat hiermee werkt.
Op het etiket wordt aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt: 

De jongste rode Spaanse wijnenhebben het kenmerk "Joven" (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’ Deze rode Spaanse wijnen hebben minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gerijpt. Ze zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.

Het tweede type is: Crianza dit is rode Spaanse wijnen. Deze wijn heeft minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat. Witte wijn en rosé, hiervoor geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat. 

Het derde type is: Reserva rode wijn, deze wijn heeft minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat. Witte Spaande wijnen en rosé, minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.

Het vierde type is de stevigste rode wijn die het land te bieden heeft: Gran Reserva. Dit is rode wijn die heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat.

Witte wijnen en rosé, deze wijnen mogen dit predikaat pas na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat.