Bourgogne

De geschiedenis van de Bourgogne rode wijnen faam

Sedert de Romeinen heeft de Bourgogne streek grote invloed op de wijnwereld. De Romeinen stichtte vele vestigingen in de streek zo werd er een vestiging gesticht in Dijon, Lyon, Auxerre en Beaune. De Bourgogne wijnen konden mede door het goede wegennet worden exporteert over alle delen van het Romeinse rijk.

Na de val van het Romeinse rijk vele Germaanse stammen het gebied binnen en vernietigde nog genoeg alle wijnstokken. Rond 600 na christus werd er weer langzaam door de monniken begonnen met het aanplanten van de wijnstokken. Dit om Bourgogne wijn te maken voor de kerkdiensten.

In de elfde en twaalfde eeuw hebben de Cisterciënzer en Benedictijnerkloosters ervoor gezorgd dat de wijnbouw in de Bourgogne systematische en professioneel werd opgepakt.

Echte faam werd er in de 14e en 15e eeuw bereikt ten tijde van de hertogen van Valois zij waren zo invloedrijk en militair succesvol dat zelfs de Chablis wat tamelijk noordelijk is gelegen ook werd toegevoegd aan deze mooie streek.

 

De Bourgogne streek rode wijn streek

De Bourgogne rode wijn streek is gelegen in het oosten van Frankrijk op ongeveer het midden van het land. Van de Chablis naar de Beaujolais is de streek 250 km breed. In dit gehele gebied worden de prachtige en beroemde Bourgogne wijnen gemaakt. Elk van deze gebieden heeft ook weer zijn eigen typische Bourgogne rode wijn kopen. Dit komt doordat de ondergrond en klimaten van de streken zeer variëren van noord tot zuid. Je kan

Totaal zijn er een vijf-tal rode wijn streken: Chablis, Côte d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het gebied kent een landklimaat met hete zomers en strenge winters. Hoe zuidelijker de wijngaarden liggen hoe meer invloed de Middellandse zee heeft op de wijngaarden en het klimaat.

 

Rode Bourgogne wijn uit de Chablis

Tussen Parijs en Beaune ligt het departement Yonne met zijn droge Bourgogne witte wijnen. De ondergrond in deze streek is gevormd enkele honderden miljoenen jaren geleden toen de Parijse zee zich uitstrekte tot dit gebied. De vele fossiele zorgen voor een kalkachtige ondergrond dit pittige witte Bourgogne wijnen oplevert. De rode Bourgogne wijn worden hier bijna niet gemaakt. Dit komt omdat de witte wijnen nu eenmaal de mooiste resultaten opleveren.

Smaakvolle Bourgogne wijn uit de Côte d’Or

Gouden heuvelrij betekend deze streek althans dat denken een hoop mensen. De echte vertaling is Côte de Orient wat oostelijke helling betekent. De wijngaarden liggen tussen Dijon en Maranges.

De onderverdeling in de streek is ook een niet onbelangrijk feit zo heb je de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. De wijnstokken van de Côte de Nuits liggen op een 20 kilometer smalle strook die allemaal op het zuidoosten gelegen zijn. De enige aangeplante en toegestane druif is hier de pinot noir.

Enkele beroemde dorpen uit deze Bourgogne streek zijn: Gevrey- Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée en Vougeot.

De Côte de Beaune is een strook die 25 kilometer lang is en begint bij Ladoix en eindigd voorbij Santenay. De meeste wijngaarden zijn op de oostelijke kant aangeplant. Hier worden zowel rode als witte Bourgogne wijnen gemaakt van de chardonnay en pinot noir druif.

Enkele beroemde dorpen zijn: Beaune, Aloxe-Corton, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Côte de Beaune villages

Beroemde rode Bourgogne wijnen uit de Côte Challonaise

De Côte Challonaise rode wijn kopen begint in het zuiden van de Côte de Beaune en bestaat uit hellingen en dalen. De wijngaarden voor de Bourgogne wijn staan aangeplant op de hellingen richting het zuiden, zuidoosten en zuidwesten. De ondergrond in deze streek voor de Bourgogne rode wijn kopen bestaat uit kalksteen en klei.

Smaakvolle Bourgogne rode wijnen kopen uit de Mâconnais

De Mâconnais is een enorme wijnstreek met ruim 7001 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden zijn gelegen rond de steden Mâcon en Tournus. De kalkrijke ondergrond ligt op een hoogte van ruim 600 meter boven zeeniveau. Naast kalk kom je ook veel vuursteen en kiezel tegen in deze Bourgogne wijnstreek.

Je vindt in de Mâconnais drie druiven: chardonnay goed voor zo’n 85% van de aanplant, de gamay noir á jus blanc zo’n 7% en de pinot noir zo’n 8%. Er worden jaarlijkse enkele tientallen miljoenen flessen witte wijn gemaakt

 

Prachtige Bourgogne rode wijn uit de Beaujolais

Dit mooie Bourgogne rode wijn gebied kent vele panoramische uitzichten. Het gebied strekt zich zo’n 90 km uit vanaf Mâcon tot aan Lyon. De Bourgogne streek dankt haar naam aan de stad Beaujeu. Door de ligging zo dicht bij de Middellandse zee is het hier aanmerkelijk warmer dan in andere streken in de Bourgogne.

Alle rode Bourgogne wijnen kopen worden geproduceerd van één druif de gamay noir á jus blanc.

In het Noorden van deze Bourgogne streek komen de beste wijnen vandaan. Namen als Fleurie, Saint-Amour, Morgon, Moulin-á-Vent staat synoniem voor de beste kwaliteit Bourgogen rode wijnen kopen uit deze streek.