Brunello di Montalcino

De rode wijnen uit de omgeving van Montalcino worden nu al weer een jaar of 5 het gerekend tot de best betaalde druiven voor het maken van rode brunello wijn. Alle rode wijnen en dus ook de zo nu en dan te vinden rosé wijn worden gemaakt van de Sangiovese druif. 

De omgeving waar de Brunello rode wijnen kopen gemaakt worden is ronduit fabelachtig, glooiende landschappen, middeleeuwse burchten en kastelen en natuurlijk Sienna wat in zijn geheel uit een geschiedenisboek is gelopen.

Rode Brunello wijn kan je daar op elke terras vinden en smaakt zelfs in de zomer geweldig. 

 

Welke Brunello rode wijnen worden er gemaakt?

De eerste kwaliteit rode wijn uit Brunello is de tafelwijn, dat is eigenlijk een rosso di Montalcino die gedeclassificeerd is, dat wil zeggen niet goed genoeg bevonden. 

De tweede kwaliteit Brunello rode wijn kopen is de Rosso di Montalcino, je kan hier al heel aardige kwaliteit in vinden, maar niet elke wijngaard maakt hier een mooie wijn van.

Beter en bekender wordt het bij een Brunello di Montalcino deze lekkernijen moeten minimaal 5 jaar rijpen waarvan minimaal 2 jaar op hout en minimaal 4 maanden op de fles. Rode wijn kopen van de Brunello di Montalcino is een ronduit geweldige ervaring.

 

De Riserva is de beste kwaliteit Brunello rode wijn deze moet 6 jaar rijpen waarvan 2 jaar op hout en 6 maanden op hout. De kwaliteit van deze rode brunello wijn komt het beste tot zijn recht na 10 jaar.

 

Brunello di Montalcino Riserva kopen

 

Voordat een op de markt gebracht mag worden moet deze 5 jaar rijpen waarvan minimaal 2 jaar op hout en minimaal 4 maanden op fles. De riserva versie moet 6 jaar rijpen voordat deze verkocht mag worden waarvan 2 jaar op hout en 6 maanden op fles, dus bijna hetzelfde als de normale variant, die wel 1 jaar eerder verkocht mag worden. De wijn is meestal echt op dronk na ongeveer 10 jaar.