Bordeaux

De geschiedenis van de Bordeaux wijnstreek gaat terug tot de 2e eeuw na christus. Rode wijn uit de Bordeaux had toen zeker nog geen internationale bekendheid. Toen in de twaalfde eeuw Hendrik Plantagenet en Eleonora van Aquitanië trouwde kwam het gehele zuidwesten van Frankrijk ruim drie eeuwen onder het bewind van de Engelse kroon. De voorliefde in Engeland voor de rode Bordeaux wijn is toen erg gegroeid.

Vanaf de 16e en 18e eeuw hebben de Fransen met behulp van de Hollandse ingenieurs de linkeroever met onder andere het Médoc gebied droog gelegd. De droog gelegde gebieden op de linkeroever werden in raptempo gevuld met nieuwe wijngaarden en prachtige chateaus.

Rode Bordeaux wijn kopen is vanaf eind 18e eeuw niet meer weg te denken uit de wijnwereld. De wijnstreek Bordeaux is gelegen in het departement Gironde en vormt met de rivieren de Garonne en Dordogne een soort driehoek. De stad Bordeaux zelf is de handel stad vanaf daar worden alle rode Bordeaux wijnen verscheept naar alle delen van de gehele wereld.

 

Heerlijke rode Médoc wijn kopen uit de Bordeaux streek

Gelegen aan de linkeroever van de Gironde rivier vinden wijn de Médoc regio. Met tachtig bij 15 kilometer in oppervlakte is het groot wijngebied. Binnen de streek is er een onderverdeling in Haut Médoc en Médoc. De bodem in dit gebied bestaat uit grind, kiezel, kalksteen, klei, mergel en zand.

De aangeplante druivenrassen zijn: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De bodem is arm waardoor de druiven hard moeten werken om mineralen te vinden. Wanneer druiven hard moeten werken om water en mineralen te vinden levert dit dikwijls prachtige wijnen op. Zo is het ook in de Médoc. De Médoc rode wijnen zijn zeer beroemd en kosten dan ook vaak een redelijk bedrag.

Het is overigens vaak wel elke franc waard zo prachtige rode Médoc Bordeaux wijn kopen.

Smaakvolle en beroemde rode Bordeaux wijn kopen uit Paillac

De bekende wijnhuizen Château Lafite-Rothschild, Château Latour en Château Mouton-Rothchild zijn alle drie gevestigd in dit kleine wijngebied. De rode Bordeaux wijn kopen van deze drie Châteaus is wereld beroemd en wordt vaak voor hoge prijzen op voorinschrijving verkocht.

 

Smaakvolle rode Graves Bordeaux wijn kopen

Dit gebied strekt zich ten zuiden van de stad Bordeaux uit langs de oostelijke oevers van de Garonne rivier. De naam Graves komt van de betekenis die het heeft in het Frans nl. kiezel en grindhoudende gronden. In Graves groeien witte en rode druivenrassen.

Het gebied heeft naast de rode wijnen van de merlot en cabernet sauvignon druif ook witte wijnen van de sémillion en sauvignon blanc druif. De rode Bordeaux wijnen uit Graves nemen 75% van de totale productie voor hun rekening. Deze rode Bordeaux wijn is als hij jong is nog vrij vol rijk en combinatie met rijp fruit en rokerige houttonen. De Merlot Bordeaux wijnen uit het zuiden van de streek zijn zachter van smaak dit zijn ook vaker assemblages van verschillende Bordeaux druiven.

De witte Bordeaux wijnen uit Graves hebben een volle fruitige smaak die ook nog eens prima kunnen oudere.

 

Smaakvolle en beroemde Saint-Émilion Bordeaux wijn kopen

 Aan de rechteroever gelegen op een steile oever ligt de streek Saint-Émilion. Je vindt in dit prachtige stadje mooie vergezichten die het bezoeken en bekijken meer dan waard zijn.

De merlot druif wordt hier graag aangeplant op de kalkrijke en klei houdende ondergrond. De rode Bordeaux wijn uit deze streek is over het algemeen wat zachter en ronden in tegen over stelling tot de Médoc. Aan de westkant van deze streek waar de ondergrond meer uit grind bestaat wordt veelal gewerkt met de cabernet franc druif. Ook zie je rode Bordeaux wijn van de cabernet sauvignon druif uit deze streek.

 

Heerlijke Pomerol Bordeaux rode wijn kopen

Deze mini regio heeft ondanks zijn goede rode wijn kopen reputatie weinig pracht en praal om te laten zien. De meeste wijngaarden zijn redelijk normale boerderijen zonder veel poes pas. Door de beperkte omvang van deze streek en hoge vraag naar rode Bordeaux wijn uit deze streek is de prijs voor een flesje Pomerol de afgelopen decennia flink gestegen.

Je zal de beste rode Bordeaux wijnen uit deze streek vinden op de ijzerhoudende  kleigronden ten noorden van het dorpje Catusseau alwaar de bekende wijnhuizen Pétrus, Le Pin, Latour en Lafleur.

 

Rode Bordeaux wijn kopen uit deze streek kunnen uitstekend bewaard worden. De rode wijnen kopen zijn wel sneller op dronk dan de rode Bordeaux wijn uit Saint-Émilion.