Cabernet Franc

De smaakvolle Franse cabernet franc rode wijn is naast de merlot en de cabernet sauvignon de bekendste druif die wordt gebruikt voor de productie van rode wijn kopen. Hoewel de cabernet franc waarschijnlijk afkomstig is uit de Rhone, zitten er ook DNA-sporen in de druif die wijzen op een herkomst uit het Franse gedeelte van Baskenland. Het overgrote deel staat aangeplant in Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld worden hele mooie en betaalbare exemplaren gemaakt. Er is dus veel te leren over deze smaakvolle druif die verantwoordelijk is voor de rode wijnen kopen van de cabernet franc druif.


Cabernet franc is vermoedelijk familie van cabernet sauvignon


Zoals de naam al doet vermoeden, is de cabernet franc waarschijnlijk familie van de cabernet sauvignon. Maar wist je ook dat de cabernet franc mogelijk ouder is? Het is in feite de originele cabernet druif. De cabernet sauvignon rode wijn kopen is het kindje van cabernet franc en sauvignon blanc. Niet zo gek dus dat de druiven veel weg hebben van elkaar. De cabernet franc is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon en verdraagt kou beter, waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Rhone wordt de druif om die reden op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannines, waardoor hij milder smaakt en geschikt is om tannines wat zachter te maken in een blend.

Omdat de druif het goed doet in koelere klimaten en minder zon en warmte nodig heeft dan de cabernet sauvignon wijnen kopen, staat de cabernet franc in Bordeaux vaak als een soort verzekering aangeplant. Mocht de zomer aan de frisse kant zijn en de cabernet sauvignon niet goed rijpen, dan vangt de cabernet franc de matige oogst op. Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij gemengd met de merlot en de cabernet sauvignon. De druif zorgt in de blend voor fruit en zachte tannines.


Waar staat de cabernet franc wijn kopen aangeplant?

 

Naast Rhone is de cabernet franc vooral in de wijnstreek Loire terug te vinden. De druif staat hier niet in de buurt van de merlot of de cabernet sauvignon, maar in de volle spotlights. In tegenstelling tot wijn uit Bordeaux is wijn uit Loire vaak alleen van de cabernet franc gemaakt. De mooiste komen misschien wel de cépage rode wijnen kopen van deze druif vandaan. Vooral uit de dorpjes Chinon en Bourgueil. De cabernet franc is het paradepaardje van de rode wijnen uit Loire. Maar er wordt ook frisse roséwijn van de blauwe druif gemaakt. Naast de verbouw in een aantal Franse wijnstreken, staat de cabernet franc rode wijn kopen druiven ook buiten Frankrijk veel aangeplant.

 

Rode wijnen kopen van de Cabernet Franc druif


Overal ter wereld is de cabernet franc rode wijn kopen te vinden. Dit komt doordat het een hele productieve druif is. Zo worden er in de Zuid-Hongaarse wijnstreek Szekszárd eveneens – onbekende maar – uitstekende wijnen van de cabernet franc gemaakt. En in Libanon persen ze er al sinds het begin van de vorige eeuw goede wijn van.
Verder vind je hem franc in de koelere delen van de Nieuwe Wereld, zoals Canada, de koelere provincies van Australië en oosten van de Verenigde Staten. Maar ook in Chili en Zuid-Afrika is de cabernet franc wijnen kopen erg in trek.