Portugal

Rode wijn uit Portugal is een sinds een jaar of twintig een bekende rode wijn geworden in het wijnschap. Het land kent vele verschillende gebieden voor de productie van rode Portugese wijn kopen. De verschillende landschappen zorgen er ook voor dat elk gebied zijn eigen typische rode Portugese wijn kan maken. Door de verschillende klimaten in het uitgestrekte land groeien er maar liefst 220 inheemse druivensoorten. Rode wijn uit Portugal staat voornamelijk bekend om Portwijn en Vinho Verde en is een van de oudste rode wijn producerende wijnlanden.

 

Rode wijn kopen uit Portugal

Rode wijn uit Portugal, Het land kent een gematigd zeeklimaat met warme zomers en natte winters. Totaal heeft het land om en nabij 240.000 hectare aan wijngaarden voor onder andere rode Portugese rode wijn kopen en verkopen. Bij elkaar word er rond de 6 miljoen hectoliter rode wijn kopen per jaar geproduceerd. De belangrijkste wijngebieden zijn de Vinho Verde Douro, Beira, Dão en de Minho streken.

 

Smaakmakers van rode Portugese wijn komen uit de Douro

Het prachtige gebied de Douro met haar diepe valleien is gelegen in het noordoosten van Portugal. Sinds honderden jaren heeft gebied een zeer hoge reputatie op het gebied van het maken Portugese rode wijn. De Portugese rode wijnen die er gemaakt worden hoofdzakelijk gemaakt touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en tinta barroca. Naast de productie van rode Portugese wijnen wordt er uiteraard ook Portwijn geproduceerd.

Deze zoete lekkernij is ontstaan toen tijdens de Frans – Engelse oorlog in de 17e eeuw er geen Franse wijn meer geïmporteerd mocht worden in Engeland. De grove Portugese rode wijnen waren al erg populair, maar door de afstand naar Engeland was de houdbaarheid een groot probleem. Door de toevoeging van brandewijn in de port wijn tijdens het fermentatieproces ontstond Portwijn. Door de brandewijn tijdens het fermentatieproces toe te voegen blijven veel suikers on vergist waardoor de wijn uiteindelijk zoet smaakt en dus ook door de hogere alcoholpercentages langer houdbaar is.

 

De verschillende stijlen van Portwijn uit de Douro

Er zijn in de Douro vallei 3 gebieden waar Portwijn wordt gemaakt. Kenners zijn erover eens dat de rode Portwijnen uit de gebieden rondom Pinhão. De twee meest bekende portstijlen zijn Tawny en Ruby portwijn. Tawny port wordt tijdens het rijpingsproces op eikenhouten vaten gerijpt met wat lucht erin. De mogelijkheid van de Twany port om met deze lucht te oxideren zorgt voor een nootachtige smaak. De kleur van Tawny port is dan ook oranje of bruinig. Tawny portwijn wordt in uitzonderlijke jaren ook als Vintage portwijn op de markt gebracht. Deze port wordt dus niet elk jaar gemaakt en alleen als er vanuit het Port instituut wordt bepaald dat het een Vintage port jaar is mag deze titel worden toegevoegd. 

Ruby portwijn daarentegen wordt tijdens het rijpingsproces bewaard op stalenvaten. Hierdoor ontwikkelen zich aroma’s van chocolade en zwarte bessen. De smaak van deze portwijn is zachter en licht fluweel.

Fantastisch rode wijn uit de Dão regio

 

Druiven waar rode Portugese wijn van wordt gemaakt

In Portugal groeien meer dan 200 inheemse druiven. De meeste bekende druivensoorten is in eerste plaats de Touriga Nacional en de tinto roriz deze laatste druif is dezelfde druif als tempranillo druif uit Spanje. Het gebruik van deze druif is verplicht voor de rode wijnen uit de Dão regio. In kwalitatief goede rode port is het een belangrijke druivensoort.

 

Geschiedenis van rode wijnland Portugal

Al ver voor Christus werd er wijn geproduceerd in Portugal. De Romeinen verbouwden hun wijnen hier al.
In de 12de/13de eeuw werd Portugal onafhankelijk en bloeide de wijnhandel verder op. In de 17de eeuw, in de oorlog tussen Engeland en Frankrijk is port ontstaan. De Britten bedachten port omdat ze gedwongen werden om Portugese wijnen te kopen als alternatief voor Franse wijn. Door een scheutje brandewijn toe te voegen aan de wijn kon de port wijn langer bewaard worden.

 

Hoe kan ik goede rode Portugese wijn kopen?

De Westlandse Wijn & Bierboutique heeft een breed assortiment van Portugese rode wijnen, versterkt (port) en on versterkt. Je bestelt ze gemakkelijk via de webshop van . De Westlandse Wijn & Bierboutique De rode Portugese wijn zijn ook zeer geschikt als wijn cadeau voor de liefhebbers van Portugese rode wijnen. Arjan heeft naast een uitgebreid assortiment rode Portugese wijnen ook voor iedere aankoop en gelegenheid een passen advies. Bel daarvoor met Arjan of gebruik de chatfunctie.

Kom ook gerust langs in onze winkel aan de Molenstraat 7 in Naaldwijk.