Piëmont

De rode wijnen uit deze noord Italiaanse wijnstreek hebben grote faam in de gehele wereld. Naast de rode wijnen kopen mensen ook graag de witte wijnen uit de Piemont. Daarnaast kennen vele de zoete bubbelwijn "Asti Spumante' ook zeer zeker. Naast deze beroemde rode wijnen heeft de wijnstreek gelukkig nog een zeer groot aantal heerlijke topwijnen!. Naast de rode en witte wijnen kopen is de streek ook bekend van zijn grijze en witte truffels. Deze truffels worden via de traditionele weg gevonden door er met varkens naar te zoeken in het najaar.

 

Geweldige rode wijn kopen van de nebbiolo druif

De Barolo en Barbaresco rode wijnen zijn beide gemaakt van de nebbiolo druif, wanneer hij jong gedronken wordt geeft deze druif aroma's van viooltjes en rozen met een prettig licht zuurtje na oudering kan er aroma's van teer, tabak en enige volheid ontstaan.

Bijzonder aan deze mooie druif is dat hij pas rijp is eind oktober wanneer de ochtendnevel tot lang na zonsopkomst blokkeert.

De verschillende druivenrassen voor de rode Piëmont wijnen kopen

 

Geschiedenis van rode wijn kopen uit de Piëmont

 

De geschiedenis van deze beroemde rode wijnstreek begint na de val van het Italiaanse rijk. De vruchtbare grond is door vele volkeren al gebruikt voor de aanplant van gewassen. Vele volkeren hebben in de tijd na de Romeinen gestreden om het alleenrecht en overheersing van deze streek zo heeft het huis van Savoye, Frankrijk en het huis van Habsburg hier lang de dienst uitgemaakt.

Sinds de eenwording van Italië is er rust in de Piëmont en dat doet de productie van rode wijn kopen uit de Piëmont heel goed. De kwaliteit is elk decennium verbeterd en heden ten dagen is de rode wijn uit de Piemont ronduit geweldig.

 

De verschillende regio’s van de rode Piemontese wijn

 

De regio kent zestien mini regio’s gebieden waarvan Barolo en Barberesco mogelijk wel de bekendste zijn. De Piëmont ligt aan drie kanten ingesloten door de Alpen en Apennijnen.

Barolo rode wijn uit de Piëmont is rode droge wijn die gemaakt wordt in de gelijknamige streek. De streek is gelegen ten zuiden van Turijn. Het gebied is niet overdreven groot nl. zo’n 1250 hectare. De rode Barolo wijn heeft al sinds 1860 een statige bijnaam nl. “Wijn van koningen en koning van de rode wijnen”

Rode Barolo wijnen kopen kunnen goed rijpen en aroma’s van teer, viooltjes ontwikkelen. Ze zijn jong soms wat moeilijk te drinken door de tannine. Het beste is de Barolo rode wijn daarom wat later te drinken minimaal vijftien jaar na botteling.

Naast Barolo en Barberesco kent de streek ook de gebieden Langhe, Roero, Monferrato. Hier worden onder andere de rode Babera d’Alba en Barbera d’asti wijnen gemaakt.

 

Waarom zijn de rode Piemontese wijn zo bijzonder?

Dat rode Piëmont rode wijn kopen van een zulke hoge kwaliteit is niet zo gek. De ligging, klimaat en terroir maken de regio bijzonder voor het maken rode wijn. Aan de zijde van de Adriatische zee voor tempering van de temperatuur en andere kant zorgen de Alpen voor een fijn microklimaat.

Door hoge ligging koelt het ’s-Nachts goed af wat goed is voor de ontwikkeling van de rode Piëmont wijn. De ondergrond in de Piëmont is rijk aan mineralen en kalk waardoor de druiven voldoende voeding kunnen vinden.

 

Wijn spijs met Piëmonte rode wijn kopen

De stevig rode wijnen kopen uit de Piëmonte zijn echte smaaksensaties die dan ook heerlijk te combineren zijn met stoofvlees gerechten, wild maar ook met groente stoven. Voor het juiste resultaat is wel heel belangrijk om de rode wijnen te laten decanteren dit kan een uur zijn of enkele uren afhankelijk van de barolo rode wijn kopen. Laat je hier over adviseren.

 

Arjan helpt je graag verder met al je vragen bij het kopen van rode wijn uit de Piemont. Kom gerust langs in de winkel of mail, bel of whatsapp mij op: 06 3861 2362