Zuid Westen

Net ten zuiden van Bordeaux en ten westen van de Languedoc-Roussillon ligt het Zuidwesten, in het Frans Sud-Ouest genoemd. Sud-Ouest is een verzamelnaam voor veel kleinere wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied strekt zich uit tussen Bordeaux, de Pyreneeën en de Midi. Hier worden karakteristieke rode wijnen kopen gemaakt van vaak opvallend goede kwaliteit.

De wijngebieden zijn te vinden binnen omgeving van Bordeaux, Toulouse en Bayonne. Binnen de driehoek liggen de wijngaarden verspreid en vaak langs een rivier, bijvoorbeeld langs de Dordogne, de Lot en de Garonne. Geografisch behoort Bordeaux ook tot het Zuidwesten van Frankrijk, maar omdat de Franse wijnstreek zo productief en belangrijk is, heeft Bordeaux een eigen plaats op de wereldmarkt.

Het Zuidwesten is de meest veelzijdige wijnregio van Frankrijk, maar nauwelijks bekend. Dat komt waarschijnlijk doordat het geen aaneengesloten wijngebied is, maar een verzameling van kleine, losse wijngebieden met ieder een eigen karakter. Daardoor is de verscheidenheid in rode wijnen wel heel groot. Op sommige plekken werken wijnboeren met inheemse druivensoorten die in andere wijnstreken niet worden gebruikt. Het gebied in Frankrijk is daardoor een waardevolle streek vol bijzondere cépages die zorgen voor een veelzijdigheid aan rode wijnen kopen . In het Zuidwesten wordt vooral rode wijn gemaakt. Maar liefst 69 procent van de totale wijnproductie bestaat uit rode wijn. In totaal ligt er ruim 16.500 hectare aan wijngaarden in het Zuidwesten.

Klimaat en terroir in het Zuidwesten rode wijn kopen


Het klimaat en de bodem in het Zuidwesten komt aardig overeen met die van Bordeaux. Er heerst een gematigd warm klimaat met Atlantische invloeden. Die invloeden zorgen niet alleen voor veel vocht in de relatief milde winter en het stormachtige voorjaar, maar brengen ook warme zomers en veel zon tot ver in de herfst met zich mee. De wijngaarden in het Zuidwesten profiteren zowel van de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan als van de warmte van de Middellandse Zee hierdoor kan je hele mooie rode wijn kopen uit deze streek. Ze liggen op de terrassen van hellingen op hoogtes van driehonderd meter of bevinden zich in de valleien van de rivieren.

Talrijke druivensoorten gedijen op verschillende bodems in het Zuidwesten. Zo zijn er gebieden met kalkhoudende klei, maar ook kiezelbodems te vinden. De rivieren Garonne, Dordogne, Lot en Tarn brengen alluviale grondsoorten zoals klei, zand en grind naar een groot deel van de wijnregio. De hoger gelegen gebieden zijn meestal rotsachtig en bevatten graniet, kalk en ijzer. Het ideale klimaat zorgt voor een goede rijping van de druiven en samen met de verschillende bodemsoorten in het Zuidwesten levert dat mooie, variërende wijnstijlen om rode wijnen te kopen.

Geschiedenis van wijnbouw in het Zuidwesten


De rode wijnen van het Zuidwesten hebben een lange en bewogen geschiedenis. Daarin spelen de lokale rivieren een essentiële rol. Het waren de belangrijkste handelsroutes voor het transport van rode wijnen. De laatste handelspost voordat de rode wijnen uit het Zuidwesten naar de lucratieve markten van Groot-Brittannië vertrokken, was de wijnproducerende stad en haven van Bordeaux. Daar beschouwden ze de doorvoerwijnen echter als concurrentie voor hun eigen lokale producten en daarom namen ze krachtige maatregelen om hun financiële zekerheid te waarborgen. Deze geschiedenis verklaart ook waarom de uit Bordeaux afkomstige cabernet sauvignon en merlot nu de meest bekende druivenrassen ter wereld zijn, terwijl traditionele druivensoorten uit het Zuidwesten zoals Gros manseng en colombard


Moderne mensen in het Zuidwesten


Het Zuidwesten is de laatste jaren aan een inhaalrace bezig. Lokale wijnproducenten zijn nu meer commercieel gericht dan in de afgelopen jaren en gebruiken hun veelzijdigheid en diversiteit om avontuurlijke, moderne wijnconsumenten aan te trekken. Hoewel Bordeaux nog steeds een belangrijke commerciële schaduw werpt, is het Zuidwesten niet langer afhankelijk van de haven als handelsroute. Een nieuwe generatie wijnmakers maakt gebruik van de modernste wijnbouwmethoden en vinificatietechnieken, en bewijst dat de rode wijnen uit het Zuidwesten net zo serieus genomen moeten worden als die van hun machtige buurman.

Rode wijn kopen druivensoorten in het Zuidwesten
Rode wijnen kopen uit het Zuidwesten worden voornamelijk van lokaal bekende druivensoorten gemaakt, wat de wijnregio ook zo bijzonder maakt. De grote verscheidenheid aan druivenrassen leveren in combinatie met het variërende terroir veelzijdige en vooral bijzondere rode wijnen op. In het Zuidwesten groeien vergeten druivensoorten zoals de merlot druif. Deze druif vindt zijn oorsprong in het dorpje Madiran in Gascogne, dat gelegen is in het Zuidwesten. Wijnmakers hebben er hier generaties over gedaan om deze ‘tannine-beuker’ te temmen. In het Zuidwesten vind je ook cabernet sauvignon en merlot. Deze bekende druivensoorten worden vaak in een blend gebruikt. Sommige wijnboeren mengen de merlot met een van deze druiven. Dat verzacht het sap van de druif. Andere wijnboeren laten de most lang rijpen in eikenhouten barriques om de ruwe bolster van de tannat te verzachten en de fruitige blanke pit over te houden.

Heerlijke rode wijn kopen uit het Zuidwesten


Voor een rode wijn van de tannat druif uit het Zuidwesten ben je bij ons aan het juiste adres. Deze druif geeft stevige, dieprode wijnen met robuuste tannines en een fruitige geur. Ze kunnen hoog in hun alcohol zitten en zijn vaak lang worden bewaard. Ga je voor een blend van tannat en merlot? Of toch voor tannat gemengd met cabernet sauvignon? Welke je ook kiest, je zult niet teleurgesteld worden. Het zijn heerlijke rode wijnen waarbij we in de hoofdrol tonen van bramen, tabak en rode kers hebben. De smaak is bijzonder zacht en vol van fruit in de afdronk. Ze dienen perfect als begeleider van rosé vlees maar zijn ook gewoon als smaakvolle borrelwijn geschikt.