Hoe weet ik nu wat een goede rode of witte wijn is Arjan?

Een veel gestelde vraag, In principe is het antwoord vrij simpel mocht je geen tijd hebben om verder te lezen. Wat goede rode of witte wijn is bepaal je namelijk zelf.

Tsja dat is natuurlijk wel wat te kort door de bocht al zit er namelijk wel een belangrijke kern van waarheid in. Wat jij lekker vindt is namelijk heel persoonlijk.

Om echt te bepalen wat goede rode of witte wijn is zijn er gelukkig meer belangrijke factoren deze zal ik voor jullie verder toelichten. Om te beginnen zal je moeten vaststellen wat je nu proeft in de wijn. Is de wijn zoet, zuur, bitter, zilt of droog?

Witte Wijn met een twist

Tijdens proeverijen gebruik ik zelf graag de witte Colombard & Sauvignon Blanc wijn van Domaine Horgelus. Je kan nl. door deze wijn goed op het verkeerde been worden gezet. In de neus, maar ook in de mond proef je namelijk veel tropische fruit aroma’s welke je wellicht het idee geeft dat de wijn zoet is. Je voelt hem al aankomen... dat is hij niet, maar je hersenen herkennen de aroma’s als zoet en voíla.

Waarom lust ik geen zure wijn!!!

Dit is veel gehoorde opmerking welke ik goed begrijp te zuur is zeker niet lekker. Belangrijk om als beginnend wijnliefhebber te weten is dat zonder zuur er geen wijn lekker zou gevonden kunnen worden. Er is simpelweg geen balans mogelijk in de wijn wat het geheel log en onsmakelijk maakt. Je hebt dus zuur nodig voor de balans.

Is de wijn in balans?

In de vorige stukje gaf ik het al aan zonder zuur en balans in de wijn is er weinig te beleven aan onze zo geliefde “Godendrankje”. De goede balans in de wijn kan je het beste proeven in een Mottura Stilio Primitivo di Manduria rode wijn. Geen wijn voor mensen die van slobber wijn houden dat wordt je gelijk duidelijk als je de wijn in het glas hebt. Allereerst heb je de ruim 2 kg zware fles moeten optillen wat al een redelijke unieke ervaring is en vervolgens ruik je in het glas aroma’s van gestoofd zwart fruit en Italiaanse zomer zon.

Wanneer je deze wijn proeft komen de vanille tonen je gelijk te gemoed wat verraad dat de wijn enig tijd in grote eiken vaten heeft mogen rijpen. Vanille is zoet dus mogelijk denk je nu hé de wijn is zoet! Gelukkig is hij dat niet. Ondanks de vanille en gestoofd zwart fruit aroma’s heeft deze wijn ook zeer zeker zuren in de wijn. Je proeft ze misschien niet zo goed als in een Sauvignon Blanc van Domaine Horgelus, maar ook in de Stilio redden ze de balans en maken ze het geheel zeer aangenaam.

De afdronk, wat wordt daar mee bedoeld?

Een goede vraag die eigenlijk elke fantastische wijn onderscheid van een ok wijn. Wanneer je een slok neemt van de wijn kan je enige tijd na het doorslikken vaak de wijn nog proeven. Hoelang en hoe intens deze afdronk is bepaald simpelweg de kwaliteit van de afdronk, maar ook zeker de kwaliteit van de wijn. Je kan namelijk bij een bulkwijn nooit een lange afdronk terugvinden daar zijn dit soort wijnen ook niet voor gemaakt.

Wijnmakers met een echte passie voor hun product zullen je altijd de volle kracht en smaak van de wijn laten proeven en dit kost nou eenmaal tijd. Je voelt hem al aan dat je voor tijd ook geld nodig hebt. Daarom kan je in de regel wel aannemen dat elke wijn onder de 6,00 euro geen echte tijd en liefde gehad heeft om echt iets bijzonders te worden.

Nog meer vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen bel, whatsapp of e-mail mij dan ik help je heel graag!

Telefoon: 06 3861 2362

Email: Arjan@grapewine.nl (Ook voor bestellingen)

 

Santé