Frankrijk

Rode wijn uit Frankrijk

Voor vele wijnliefhebbers is wijnland Frankrijk toch een beetje het gidsland van rode wijn. Er is van noord tot zuid en van west tot oost zoveel keuze en ervaring in het maken van prachtige rode wijnen dat hulp zeker nodig is. Wijnhandel GrapeWine.nl heeft gelukkig voor jou al onder andere de mooiste rode Bourgogne, de smaakvolste Bordeaux en de heerlijkste rode wijnen uit de Languedoc geselecteerd.

 

De meest bijzondere Franse rode wijn gebieden

Frankrijk is een rijk land als gaat om cultuur en rode wijn gebieden. Je vindt er vanaf de Middellandse zee omhoog de rode wijngebieden Languedoc Roussillon, Zuid-Westen, Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône Loire, en Elzas. Elk gebied heeft zijn eigen smaaktype en bijzonderheden en dat maakt de Franse rode wijn ook zo interessant. Franse mooie wijnen hebben door de eeuwen heen al veel naam kunnen maken en daardoor is de Franse wijncultuur ook zo sterk.

 

Heel geweldige rode wijn Elzas

De rode wijn uit de Elzas zijn redelijk onbekend en dat is erg jammer. Deze prachtige Franse rode wijnen uit de Elzas verdienen uiteraard beter. Van de pinot noir druif worden van Straatsburg tot Colmar prachtige rode wijnen gemaakt. Gelegen tussen Vogezen en de Rijn is het rode wijngebied uitermate geschikt voor het verbouwen van de pinot noir druif. De rode wijnen uit de Elzas hebben altijd een fruitigheid die aan kersen doet denken.

 

Mooie smaakvolle rode wijnen uit de Bourgogne

Door de eeuwen heen is de Bourgogne altijd een boeiend en interessant gebied geweest voor Franse rode wijnen. Je vindt er onder andere de wereldwijd beroemde wijn van het wijnhuis Romanée-Conti. Rode wijnen van dit wijnhuis zijn van een werkelijk waar sublieme kwaliteit en dat zie je terug aan de prijzen van de rode wijnen, deze zijn vaak enkele duizenden euro’s. De Bourgogne strekt zich uit van de Dijon tot aan Lyon.

 

Hele prachtige rode wijn uit de Languedoc-Roussillon

Deze prachtige Franse rode wijnstreek gelegen aan het mediterrane zeegebied heeft naast zijn schoonheid de ideale omstandigheden voor het verbouwen van rode wijndruiven. Je kan van de Pyreneeën tot aan Nîmes prachtige Franse rode wijnen te vinden. De meest rode wijn worden van de merlot en cabernet sauvignon druif gemaakt.

 

Heerlijke rode wijnen uit de Côtes du Rhône

Het gebied kent een rijke traditie. De Paus heeft ooit zijn residentie gehad in Avignon hieraan ontlenen de wijn naam van het dorpje Châteauneuf-du-Pape dan ook nog steeds hun naam. De Franse rode wijnen uit de Côtes du Rhône zijn redelijk aan de prijs dit is echter wel zeker terug te proeven. Mooie, volle en krachtige rode wijnen die vaak een bewaarpotentieel hebben van enkele jaren.

 

De fantastische rode wijnen uit de Loire

Dit langwerpige rode wijngebied welke uitmondt in de Atlantische zee bij Nantes kent een rijke eetcultuur die vooral veel met vis en schaal en schelpdieren te maken heeft. Deze Franse rode wijnen passen naadloos bij de lokale visgerechten. De druif cabernet franc rijpt relatief snel en is daarom zeer geschikt als druif voor de rode wijnen naast deze druif wordt er ook rode wijn gemaakt van de cabernet sauvignon.

 

Magnifieke rode wijnen uit de Bordeaux

De Franse rode wijncultuur uit de Bordeaux is befaamd en veruit het grootste deel van de wijn geproduceerd uit deze streek is rood. De beste rode wijn uit de Bordeaux hebben de omschrijving “Grand cru” een goed voorbeeld van zo’n prachtige is de Grand Cru Franse rode wijn van het wijnhuis Vignobles Magnaudeix. Door de goede ligging qua klimaat is er door de jaren heen veel naam gemaakt door de wijnhuizen in de Bordeaux. Bijna onaf gezonderd werd er elk jaar wel een absoluut top rode wijn gemaakt. Anno 2020 is er door de opwarming van de aarde een te warm klimaat. Er wordt daarom geëxperimenteerd met druivenrassen die daar beter tegen bestand zijn zoals de Touriga Nacional.

 

De kenmerken van rode wijnland Frankrijk

Frankrijk staat al eeuwenlang bekend als hét wijnland van de wereld.
Frankrijk is onlosmakelijk verbonden met rode wijn.
De wijnproducenten in Frankrijk gaan voor absolute kwaliteit. Allemaal dankzij het magische samengaan van geografie, bodem en klimaat.

 

 

De geschiedenis van rode wijnland Frankrijk

Al in de 5e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Frankrijk. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. Rode Franse wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw. Door de opkomst van grotere Franse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit. Rode Franse wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Franse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder. Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

 

Bekende rode wijndruiven uit Frankrijk

De bekendste rode wijndruiven zijn de cabernet sauvignon, malbec, merlot, pinot noir en syrah. Gezamenlijk staat zij garant voor 95% van alle rode wijnen uit Frankrijk. Totaal gezien produceert Frankrijk zo’n 2.900 verschillende wijnen. Frankrijk kent ongeveer zo’n 100 inheemse druive

 

Het klimaat in Frankrijk voor rode wijnen

Allereerst kent Frankrijk zo’n 890.000 hectare wijngaarden. Het land kent daarnaast een drietal klimaat zones; gematigd zeeklimaat denk aan de Loire, Het hooggebergte klimaat denk aan de Elzas en het Middellandse Zeeklimaat hier komen bijvoorbeeld de beroemde Provence rosé wijnen vandaan, maar ook heerlijk Bandol rode Franse wijnen.

 

Het Franse rode wijn classificatiesysteem

De meest éénvoudige rode wijnen uit Frankrijk zijn de Vin de Table wijnen oftewel te tafelwijn. Er zijn vier elementen op het etiket te lezen: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent.

De Vin de pays “de streekwijn” is het tweede niveau. Deze rode wijnen komen uit een bepaalde streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

Het derde niveau is de Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande items mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 

De beste Franse rode wijnen hebben een Appellation Controlée oftewel, AOC: Deze rode Franse wijnen voldoen aan strenge, door de overheid opgestelde, eisen. Dit houdt onder andere in: een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Alles moet terug te lezen zij op het etiket. 

 

De meest Ideale wijn spijs combinaties met Franse rode wijn

De Franse keuken is rijk aan volle en krachtige smaken. Om rode wijn uit Frankrijk en spijs goed te combineren moet er dus goed opgelet worden op de contrasten en tegenstellingen in de smaak en aroma's van de wijn en de gerechten. Bij Coq au vin (Kip) wil je geen overheersende wijn denk daarom aan een jonge Beaujolais of pinot noir uit de Bourgogne. Bij een vettige paté kan je goed kiezen uit mooie Bordeaux wijn. Bij Boeuf Bourguignon zou ik persoonlijk altijd kiezen voor een Cabernet Sauvignon of een een Barbera wijnen uit de Piëmonte.