La Rioja

Net over de grens met Frankrijk rijdend richting Sierra Nevada kom je uit bij de wijnstreek La Rioja. De echte opkomst van deze rode wijn kopen La Rioja streek is gekomen na 1890 toen de druifluis de wijnbouw in Europa ernstig onmogelijk maakte. Rode wijn kopen uit La Rioja had tot die tijd dus zeker nog niet de faam als nu. Uiteraard duurde het een aantal jaren maar de Franse wijnboeren konden op de vruchtbare akkers in de La Rioja goed hun wijnen maken.  

 

La Rioja rode wijn kopen met een vleugje hout of juist heel veel

Na een langere rijping op eikenhouten vaten ontstaat de smaak van vanille die zo typisch is voor de rode wijnen kopen uit de Rioja. Het gebruik van "barricas" (houten vaten met een inhoud van 225 liter) is al in de negentiende eeuw overgenomen vanuit de Bordeaux.
Althans; de techniek. In Rioja worden vooral vaten van Amerikaans eikenhouten gebruikt.
Dit eikenhout geeft zoetere aroma’s, zoals vanille, af en dat geeft de typische smaakbeleving aan de wijnen uit Rioja.

 

Smaakvolle rode wijn kopen kopen uit La Rioja Baja

Het gedeelte waar wij in West Europa weinig La Rioja rode wijn van kopen is gelegen aan de oostkant van Logroño ligt Rioja Baja, deze streek is zomers zeer heet en er valt dan ook weinig regen. De rode wijn kopen uit La Rioja die hier geproduceerd wordt is met name gemaakt van de tempranillo druif die goed tegen deze warme condities kan. De garnacha, mazuelo en graciano druiven worden vaak gebruikt als tweede druif voor de blends van de rode wijn kopen uit La Rioja beneden zoals het vrij vertaald heet..

 

Heerlijke rode wijn kopen uit La Rioja Alta

De kleine regio La Rioja Alta is qua oppervlakte de grootste van de drie. Je vindt hier duidelijk de invloeden van de Atlantische oceaan. De berg de Sierra Cantabria zorgt voor beschutting in deze streek. De rode wijn uit Rioja Alta is hier vanwege het koele klimaat hoogwaardig van kwaliteit. De ondergrond voor de rode wijn uit de Rioja Alta is kalksteen en ijzerhoudende klei.

Anno 2020 komen hier naast de Alavesa streek de mooiste en best gemaakte rode wijn kopen La Rioja wijnen vandaan.

 

Geweldige rode wijn uit La Rioja Alavesa

Gelegen tussen de rivier de Ebro en de Sierra Cantabria ligt de kleinste sub regio van La Rioja. Door de unieke ligging hoog in de berg en de beschutting van de Sierra Cantabria kunnen hier fantastische rode wijnen kopen gemaakt worden.

 

Druivenrassen voor rode wijnen kopen uit La Rioja

Uiteraard dit is Spanje en wie Spanje zegt natuurlijk ook Tempranillo de krachtige rode druif waar zoveel vanaf hangt bij de Spaanse rode wijnen. Naast de tempranillo worden voor de rode Rioja wijnen ook de garnacha, mazuelo, graciano, cabernet sauvignon en merlot druif gebruikt.

 

 

 

De onderverdeling van de verschillende stylen La Rioja rode wijnen kopen

Spaanse wijnen kennen een rijpingsaanduiding. Spanje is het enige land dat hiermee werkt. 
Op het etiket wordt aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt: 

Crianza: Rode wijn uit La Rioja, dan heeft de rode wijn kopen minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat. 
Witte wijn en rosé, hiervoor geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat.

Reserva: Rode wijn uit La Rioja, deze hebben minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat.

Witte wijnen en rosé, minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.

Gran Reserva: Rode wijn uit La Rioja, deze heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat.

Witte wijnen en rosé, deze wijnen mogen dit predicaat pas na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat.

Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’

Deze rode wijnen hebben minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gerijpt. 
Ze zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.

Smaakvolle wijn spijs combinaties met de rode wijnen uit La Rioja

Een smaakvolle rode la Rioja wijn kopen kan je heerlijk combineren bij je Spaanse voorgerechten genaamd “Tapas”, zo gaan de Spaanse hammen en kazen heerlijk bij de rode wijnen met het smaaktype “Crianza” en of “Joven” de zwaardere rode wijn uit La Rioja zouden wij het liefst combineren met een stoofpot of gegrild rood varkensvlees van de BBQ.

 

Wijnadvies bij de aankoop van rode La Rioja wijnen

Arjan helpt jou kiezen met de voor jouw gelegenheid of smaakprofiel ideale rode Rioja wijn. Of je nu lekker wilt borrelen met een heerlijke Spaanse rode La Rioja wijn of indruk wilt maken tijdens een diner met vrienden wij hebben de rode La Rioja wijn die jij zoekt. Wil je persoonlijk advies zoek dan eenvoudig contact met Arjan via de mail, whatsapp of chatfunctie in de webshop. Wil je liever bellen dat kan natuurlijk ook op: 06 3861 2362

Wil je liever langs komen in onze winkel? Deze is gelegen aan de Molenstraat 7 in Naaldwijk.