Malbec

De rode malbec wijn kopen uit Argentinië is voor de Europese wijnliefhebber op het moment de meest bekende Malbec rode wijn kopen. Van oorsprong komt de malbec druif uit de streek Cahors in Frankrijk daar was het lange tijd één van de weinige plekken waar van de malbec druif wijn werd gemaakt.

Door de druifluis plaag omstreeks 1895 hebben veel Franse boeren nieuwe gebieden moeten zoeken voor bedrijven. Argentinië is één van de gebieden waar deze Franse wijnboeren neerstreken. Inmiddels wordt in Argentinië ruim 76 procent van de wereldwijde productie malbec rode wijn  geproduceerd.

 

Smaakvolle Malbec rode wijn kopen uit Argentinië

 

De altijd interessante Malbec rode wijn kopen uit Argentinië heeft vele fans van over de gehele wereld. Je kan met Malbec wijn grofweg twee kanten op de Malbec reserva en de Malbec basis. De Malbec reserva is een wijn die langere tijd op hout gerijpt heeft de aroma’s die dan ontwikkelen zijn: zwart fruit, chocolade en zoete tabak. Geen saaie wijn die zich goed laat combineren met het vele gegrilde vlees wat de Argentijnen graag eten.

De basis Malbec wijn is veel sappiger en heeft rood fruit en evenwichtige tannine in de hoofdrol. Deze malbec wijn heeft geen houtrijping ondergaan en is daardoor ook minder geschikt als bewaarwijn.

De regio Mendoza is één van de grote wijnstreken van de wereld. Het gehele gebied ligt werkelijk vol met wijngaarden. De regio is hooggelegen en er valt zeer weinig regen dus irrigatie is hier noodzakelijk voor het maken van Malbec wijn.

 

De invloed van Spaanse kolonisten

 

De Spaanse kolonisten hadden het goed gezien de streek leent zich zeer voor het maken van Malbec wijn. Met de indrukwekkende Andes op de achtergrond worden de Malbec rode wijnen uit Mendoza het gehele groeiseizoen goed verzorgd. De oogst van de druiven voor de Malbec rode wijn kopen gebeurt rond februari dit komt omdat de Argentinië op het zuidelijkhalfrond ligt en daar dus de seizoenen omgedraaid zijn met ons op het Europa.

Door de verschillen in hoogte van het wijngebied Mendoza is het belangrijk goed in te spelen op veranderlijke weer omstandigheden. Zo wordt er zeildoek aangebracht wanneer het dreigt te gaan hagelen. De hagel heeft normaliter maar enkele minuten nodig om een complete oogst te vernietigen.

 

Rode wijn kopen gebied rondom Mendoza

 

De lagergelegen gebieden in Mendoza hebben doorgaans te maken met vroegrijpe druiven. Om de druiven voor de Malbec wijn te beschermen tegen de zon en dus de vroege rijping worden de wijnstokken langs palen om hoog geleid om zo een op een latwerk door te groeien. Onder het latwerk groeien dan de druiven in de beschutting van dit latwerk. Malbec rode wijn is zoals gezegd de bekendste wijn uit de streek, maar ook de witte viognier druif doet het hier goed.

 

De wijngebieden in Mendoza waar Malbec rode wijn wordt gemaakt

 

Binnen Mendoza heb je de wijngebieden Noord-Mendoza, Oost- Mendoza, Rio Mendoza, Valle de Uco en Zuid-Mendoza. De valle de uco ligt het dichtsbij de Andes de invloeden van deze majestueuze bergketen zijn dan ook zeer aanwezig. Door de koelte kan de druif rijpen in het tempo dat hij nodig heeft.

Wijnland Argentinië

Wijnland Argentinië heeft een groot deel van zijn bekendheid te danken aan de prachtige Malbec wijn die met name in de regio’s Mendoza & La Rioja worden geproduceerd. Van noord naar zuid beslaat Argentinië ruim 3460 kilometer en ruim 1580 kilometer in de breedte. Aan de westkant van Argentinië worden de Malbec wijnen gemaakt met de Andes inzicht. De ruim 210.000 hectare wijnstokken staan aangeplant tussen de 25 en 40ste zuiderbreedte op hoogtes tussen 400 en 2000 meter. Door de hoogte krijgen ziekte minder kans bij de druiven voor de Malbec wijn. Smeltwater uit de Andes zorgt weer voor de nodige watervoorziening.

 

Prachtige Malbec rode wijn kopen uit Valle de Ucos

 

Voor de meest veel betekende wijnregio in Argentinië moeten we beslist wat vertellen over Valle de Uco. De koelere wijngaarden op zo’n 1000 á 1500 meter zijn geschikt voor heel veel verschillende druiven. De Malbec rode wijn kopen uit deze streek is naar ons idee ook een goed idee! De schrale bodem en hoge zuurgraad leveren prachtige druiven op om onder ander Malbec rode wijn kopen van te maken. Het zijn vaak volle rode wijn kopen liefhebbers die kiezen voor de rode wijnen uit de Valle Uco.  

 

Heerlijke Chileense Malbec rode wijn kopen

 

De Malbec rode wijn kopen uit Chili komt onder andere uit de regio Valle Central. De naam zegt het al het is het meest centraal gelegen wijngebied voor de Malbec rode wijn kopen  en andere lokale helden als Carmenere rode wijn. De wijnstreek Valle Central begint rond de hoofdstad Santiago en eindigt een aantal kilometers voorbij Maule.

Een bekende Malbec wijn uit deze streek is Malbec reserve van Pacifico Sur deze wijn heeft aroma’s van kers, blauwe bes en iets aards en is de ideale Malbec rode wijn voor bij de voorgerechten of borrel.