Witte Wijn

Wat je ook gaat eten witte wijn is altijd een perfecte begeleider. Wanneer je kiest voor witvis gerechten of gewoon weg heerlijk wilt genieten tijdens een borrel goede witte wijn maakt het verschil. Nu zijn er zoveel verschillende soorten en smaaktype dat het weleens lastig is om te kiezen. Bij De Westlandse Wijn & Bierboutique help ik je dan ook graag aan jouw ideale witte wijn. Start een chat of stuur gerust een email  naar: dewestlandsewijnman@gmail.com. Wil je liever zelf lekker rondneuzen? Dat kan natuurlijk ook bezoek dan onze winkel aan de Molenstraat 7 in Naaldwijk.

In ons assortiment hebben ruim 70 verschillende witte wijnen met elk een verhaal en smaaktype. Denk aan lichte fruitige wijnen met een zoetje of witte wijn met iets meer body bijvoorbeeld Chardonnay wijn. Bestel gemakkelijk en snel jouw ideale witte wijn bij ons in de shop, liever bellen dat kan natuurlijk ook.

 

Hoe koop ik een goede witte wijn?

Witte wijn is er in vele soorten en smaken. Van licht groen/ geel - droog en jong – tot en met amber geel – gerijpt en zoet. Wat lekker is bepaal je gelukkig zelf enig advies is daarbij natuurlijk wel nodig. Er kan natuurlijk ook per gelegenheid een andere wijn worden gekozen bijvoorbeeld bij een dessert zal je een andere wijn passen dan bij een voorgerecht.

Wat in ieder geval van belang is dat wijn gemaakt is door iemand met passie voor wijn maken. Het verschil met fabriekswijn is echte herkenbaar en daarom een goede indicator. Denk ook aan de balans van de wijn, de afdronk en complexiteit.

 

Wat is het verschil tussen witte wijn en rode wijn?

De kleur van de rode wijn gebeurt doordat de wijnmaker tijdens het fermenteren de schilletjes in het nog kleurloze sap laat zitten. Hoe langer de wijnmaker de schilletjes in contact met het sap laat, hoe donkerder de rode wijn wordt, des te sterker de rode wijn zal smaken. De schilletjes voegt tannine toe aan de rode wijn, een bestanddeel wat je niet zult vinden in witte wijn. Dit betekent dat witte wijn wél met blauwe en rode druiven gemaakt kan worden. Het zijn dus de schilletjes van de blauwe en rode druif die de wijn rood maakt!

 

De verschillende soorten witte wijn bij De Westlandse Wijn & Bierboutique

De Westlandse Wijn & Bierboutique  heeft een breed aanbod aan verschillende witte wijnen. Denk aan fris, fruitig, vol en expressief. Wat voor jou de meest ideale witte wijn is hangt af van wat je smaak is. Hierbij kan een goede sommelier je altijd helpen. Ga je wijn paren met gerechten dan is goed advies heel belangrijk. Vraag hier voor naar Arjan.

 

De frisse fruitige witte wijnen

De frisse fruitige wijnen hebben over het algemeen een iets hogere zuurgraad en veel fruit aroma’s. Denk aan Sauvignon Blanc wijnen. Ze kunnen perfect op jonge leeftijd gedronken worden. Als stelregel zou je kunnen aanhouden het jaar van oogst of het jaar daarna. Dit type wijnen kan perfect gedronken worden op het terras of natuurlijk thuis in de tuin met een heerlijk zonnetje. Deze wijnen hebben over het algemeen niet meer dan 11,8 % alcohol wat ze ook zeer geschikt maakt voor degene die let op de kilo’tjes.

 

Een volle witte wijn

De liefhebber herkent ze gelijk de heerlijke volle wijnen zoals een Chardonnay en Viognier, rijk in aroma’s en wel niet gerijpt met eiken vaten voor meer vanille en boter aroma’s. Met name de chardonnay druif is makkelijke groeier je vindt deze druif van Chili tot Australië en van Noord – Amerika tot in Europa. Een andere bekende volle wijndruif is de Sémillon druif deze wordt in de Bordeaux veel gebruikt voor de zoete Sauternes wijnen.

 

Expressieve witte wijnen

De expressieve witte wijnen van GrapeWine zijn o.a. de Chenin Blanc bekend uit de Loire en Zuid-Afrika. Gewürztraminer met name bekend door zijn prachtige Elzas wijnen. Riesling die ook van Australië tot in Duitsland groeit en succesvol is en de Muscat druif. Een expressieve wijn kan heel uitgesproken ruiken en smaken. Je komt ook veel zoete en halfzoete varianten tegen bijvoorbeeld bij Gewürztraminer wijnen. Deze wijnen kunnen perfect gecombineerd worden met spicy gerechten.

 

De beste & mooiste witte wijnlanden

Het is lastig om in algemene zin het beste witte wijnland aan te wijzen, je hebt de oude wereld met het bekendste en beroemdste land Frankrijk, maar ook de nieuwe wereld met o.a. Chili en Australië. Wat beter is hangt toch veelal af van smaak en voorkeuren. Zo kan je in Australië veel tropisch fruit aroma’s tegen komen in zowel de witte als rode wijnen wat dit land en haar wijnen een heel eigen smaakprofiel geeft. Chili staat bekend om zijn invloeden vanuit de zee met een zekere frisheid tot gevolg.

 

Heerlijke witte wijnen uit Frankrijk

Als één van de oudste en grootste wijn producerende landen ter wereld is veel moois te proeven uit dit prachtige land. Of je nu van Champagne houdt of de mooie Bourgognewijnen er is in alle delen van het land zoveel moois te proeven. Ook qua klimaat is het land erg divers waardoor bijvoorbeeld mediterrane invloeden ook terug te proeven zijn in de wijnen uit de Languedoc.

 

Uitstekende witte wijnen uit Spanje

Qua oppervlak één van de grootste landen van Europa, Qua witte wijn ook zeer zeker groots! Er is veel te proeven en te genieten in Spanje of je nu in de Ribera del Duero, La Rioja of de Pénédes bent je kant alle prachtige streken herkennen aan hun eigen wijnen. Vergeet ook de Cava niet die de afgelopen jaren enorm verbeterd is in kwaliteit. Enkele belangrijke druiven zijn de macabeo, viura Xarel-lo

 

Kwalitatief goede witte wijnen uit Italië

Het land heeft meer dan 3000 inheemse druiven dan moet er natuurlijk wel iets moois te produceren zijn. Gelukkig voor ons – De rest van Europa – doen de Italianen dat al veel honderden jaren. Al sinds de tijd van de Romeinen floreert wijnbouw in Italië en die ervaring betaalt zich uit in prachtige witte wijnen uit de Piëmont, Venetië, Chianti en vele andere bekende wijnstreken. Je kan er veel smaakprofielen terug vinden in de diverse wijnen en dat maakt het een spannend land om je wijnreis in te starten of in te vervolgen. “Zelf – Arjan – ben ik in Italië verliefd geworden op wijn en de rest nou ja dat is geschiedenis”

 

Heerlijke onbekende witte wijn uit Portugal

Portugal heeft meer dan 10 verschillende wijnstreken. De bekendste voor witte wijn zijn o.a. de Douro, Beyra en Vinho verde deze wijnstreken zijn het afgelopen decennium voor een groter publiek toegankelijk geworden. Bij De Westlandse Wijn & Bierboutique delen we graag onze passie voor deze heerlijke witte wijnen met jullie. Er is van alle soorten genoeg te kiezen of je van houtgerijpte witte wijnen houdt of meer van jonge frisse wijnen De Westlandse Wijn & Bierboutique heeft ze voor jou geselecteerd.

 

Smakelijke Oostenrijkse witte wijnen

Oostenrijk is voor vele een bekend wintersport land gelukkig kent het land ook een heerlijke en kwalitatief goede wijn historie. Er is geen groot assortiment met verschillende druiven, maar wat er is smaakt naar meer bijvoorbeeld Grüner Veltliner wijn deze typische Oostenrijkse druif is buiten Oostenrijk weinig gecultiveerd waarschijnlijk omdat de Oostenrijkers dit zelf heel goed kunnen. Fris, aroma’s van rijpe peer en natuurlijk iets peperigs. Genieten met de hoofdletter G.

 

Frisse witte wijnen uit Chili

Dit prachtige land met in het midden de machtige Andes gebergte is de afgelopen 30 jaar niet meer weg te denken uit de wijnkast. Met overdag warme temperaturen en ’s-Nachts mist vanuit zee gedijen hier vele prachtige klassieke druiven zoals de merlot, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en malbec. Dit leest als een rij met Franse druiven en dat klopt. Frankrijk en met name de Franse wijnboeren zijn na de verschrikkelijke Phylloxera ramp in Europa rond 1875 – 1900 massaal geëmigreerd naar Chili dit om de deze “druifluis” te ontvluchten en hun bestaan als wijnboer te continueren. Geen wonder dat er veel mooie witte wijnen uit Chili komen.

 

De exotische witte wijnen uit Zuid-Afrika

Het wijnland Zuid-Afrika is geen onbekende in de Nederlandse huiskamers. Heerlijke Pinotage wijnen voor bij de braai of Chenin Blanc wijn “Steen” zoals hij lokaal wordt genoemd. Voor de kwaliteit moet je wel opzoek er is in de verschillende gebieden veel diversiteit te verkrijgen aan kwaliteit en daarom moet je echt opzoek naar de pareltjes. Gelukkig verstaan wij ons vak en hoe jij alleen nog maar te bestellen. Geniet van de heerlijke Zuid-Afrikaanse witte wijnen.