Zoete Witte Wijn

Smaakvolle zoete witte wijn dat willen we allemaal, maar dat is soms lastig zoeken hier in Nederland, het wordt vaak gekoppeld aan goedkope wijn zonder diepgang voor mensen zonder wijnsmaak. Maar dat is nogal kort door de bocht. Het negatieve imago van zoete witte wijn is niet altijd terecht. Naast de eenvoudige, goedkope wijnen die worden aangeboden in een literpak onder in het supermarktvak, bestaan er ook rijke, aromatische zoete witte wijnen met een geweldige complexiteit.

Dat lekkere zoete witte wijn geassocieerd wordt met onervaren wijndrinkers, daar zit wel wat in. Menig wijnliefhebber is ooit begonnen met zoete witte wijn. Dat komt doordat zoete witte wijn vaak wat toegankelijker is. Door de zoetheid in de wijn worden de scherpe zuren gemaskeerd, waardoor de zuren wat minder op de voorgrond staan. Dat je begint met het drinken van een zoetige witte wijn is dus helemaal niet gek. 


Kenmerken van lekkers zoete witte wijn kopen


Lekkere zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer achtergebleven suikers in vergelijking met drogere, minder zoete wijnen. Maar de smaak wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijn. Ook de soorten en hoeveelheid zuren die aanwezig zijn, bepalen voor een groot deel de smaak. Zoete witte wijnen hebben vaak een wat diepere gele kleur dan droge witte wijnen en een volle, zachte smaak. Geuren van vanille en honing zijn kenmerkend voor zoete witte wijn. Naast dat de suiker de wijn toegankelijker maken, dienen ze ook als smaakmaker. Dit zorgt ervoor dat de wijn lang bewaard kan worden, zoete witte wijnen van heel goede kwaliteit soms zelfs meer dan honderd jaar. Dit heeft wel effect op de kleur en de smaak van de wijn. De kleur wordt steeds donkerder en de smaak krijgt notige, karamelachtige tonen.Zoete witte wijn kopen die door edele rotting is ontstaan


Zoete witte wijn wordt ook gemaakt van door schimmel aangetaste druiven, oftewel edele rotting. Dat is een proces waarin schimmel de schil van de druiven aantast. Het gaat daarbij om de specifieke grijze schimmel, die onder bepaalde klimatologische omstandigheden laat in het jaar toeslaat. Wanneer de schimmel gezonde en rijpe druiven aantast in een vochtig klimaat, wordt de schil zwakker. Met als gevolg dat het sap in het vruchtvlees sneller verdampt en de druiven verschrompelen, waardoor het percentage water afneemt. Voordeel hiervan is dat ze aroma’s afgeven van honing, gedroogd fruit en sinaasappelmarmelade. En zo ontstaat er een zeer fijne zoete witte wijn die gecombineerd met de invloed van de schimmel een bijzondere en exclusieve smaak oplevert.


Drinktips voor zoete witte wijn kopen


Elk type wijn vraagt zijn eigen temperatuur, zo ook lekkere zoete witte wijn. Als je de wijn op de juiste temperatuur serveert, komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht. De temperatuur van de wijn beïnvloedt de smaakbeleving. Op de juiste temperatuur zijn de aroma’s, zuren en het alcoholpercentage perfect in balans. Hoe zoeter de wijn, hoe kouder je deze serveert. Zoete witte wijn smaakt het lekkerst wanneer deze gekoeld is tussen de zes en tien graden. Deze temperatuur brengt de complexe aroma’s en smaken naar boven. Smaakvolle zoete witte wijn die te warm wordt geserveerd, wordt nog zoeter en voelt plakkerig aan. Het glas waar je witte wijn uit drinkt is meestal kleiner dan die voor rode wijn. De opening van het glas is meestal smal en toelopend, waardoor de aroma’s minder snel weg gaan of verdwijnen.


Bij welk gerecht drink je een zoete witte wijn kopen?


Geweldige zoete witte wijn doet het goed bij verschillende nagerechten zoals crème vanille, fruit desserts, gebak en zoete nagerechten. Denk aan aardbeien, chocolaadjes, taart, cake, slagroom en koekjes. Hoe zoeter, hoe beter. Lekker voor na het eten dus. Maar zoete witte wijn hoeft niet altijd een dessertwijn te zijn. Het kan bij heel veel verschillende gerechten worden gedronken. Zoete witte wijn past eigenlijk vaker bij een gerecht dan vaak wordt gedacht. Zo kun je ook denken aan romige kazen zoals blauwe ader kazen, noten, paté, vette vissoorten. Daarnaast gaan kruidige en pittige gerechten uit de Aziatische keuken zoals Indisch, Thais en Chinees meestal ook goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals chenin blanc, gewürztraminer en rieslingachtige wijnen. Witte zoete wijnen kopen doe je het beste bij De Westlandse Wijn & Bier Boutique uit Naaldwijk.

 


Kwalitatief goede zoete witte wijn kopen


Een uitstekende zoete witte wijn is die van de riesling druif, die in Duitsland ook wel de “koning van de druiven” wordt genoemd. De riesling is erg veelzijdig en kan verschillende wijnen opleveren. Wijnen die worden onderverdeeld in goede wijn. zijn wijnen die van oorsprong zoet zijn. Binnen Prädikatswein zijn er classificaties die betrekking hebben op de rijpheid van de druiven wanneer ze geoogst zijn. Hoe zoeter de druif, hoe hoger de zoetheid van de wijn. Kabinet en Spätlese zijn gematigd zoet. Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn allemaal zoete wijnen. GrapeWine heeft verschillende zoete witte wijnen afkomstig van de riesling druif in het assortiment.


Zoete witte wijn kopen uit Spanje en Italië een ware traktatie


Naast zoete gewurztraminers uit Duitsland biedt onze fechte winkel ook zoete witte wijn uit Spanje en Hongarije aan. Om te beginnen een Spaanse zoete witte wijn van de muskaat druif. Het zwoele aroma maakt de druif zeer geschikt voor het produceren van zoete wijnen. In dit geval een zoete witte wijn met een uitgesproken, complexe geur van de gerijpte moscatel met hints van caramel, rozijnen, vanille en koekkruiden. De smaak is vol maar ook goed gebalanceerd met een klein zoetje. In de nadronk spreekt de zuivere smaak van ingedroogd fruit en chocolade. Daarnaast een Belgische zoete witte wijn van de furmint druif. Een zeer levendige en elegante late harvest. Rijk in de mond met geconfijte sinaasappel, citrus en honingtonen, maar met een perfecte balans in de zuren, waardoor de wijn mooi geheel blijft.